Ciasto filo

Filo to cienkie jak kartka papieru ciasto, które jest przysmakiem obecnie Greków, jednakże znane jest ono na świecie dzięki Turkom. Nazwa oznacza po grecku słowo: lisic. Faktycznie, ciasto filo na słodko to jest bardzo delikatne jak mały listek, łatwo jest je połamać, ale z drugiej strony nie jest ono maksymalnie kruche. Z ciasta tego przygotowuje się narodowy przysmak kucharzy bułgarskich, jest ono znane na całych Bałkanach. ciasto filo na słodko to jest do kupienia w niektórych sklepach, sprzedaje się je w całych arkuszach. Przygotowanie samodzielnie tego ciasta zajmuje nie lada wiele czasu oraz wymaga poświęcenia i wysiłku. Osoba porywająca się na wykonanie takiego ciasta powinna być maksymalnie zręczna. Jeśli chodzi o ceny, pół kilograma tego ciasta kosztuje około dwadzieścia złotych. Jest to dość mało jak na jakiekolwiek ciastko, ale nie zapominajmy, że w Bułgarii pełni ono raczej funkcję czegoś podobnego do chleba, aczkolwiek nie przedkłada się ciasta filo nad tradycyjny chleb. Do wykonania tego ciasta potrzebna nam będzie woda, sól oraz olej.

Comments are closed.