Błyskawiczne i samodzielnie przygotowane frytki

Każdy ma jakieś swoje ulubione danie w budce z fast foodem. Niektórzy na przykład uwielbiają frytki belgijskie. Co prawda nie zawsze trzeba je kupować, ponieważ równie dobrze można samodzielnie przygotować w domu. Frytki to chyba najprostsze danie, wymagające poświęcenia dosłownie chwili. Wystarczy więc obrać ziemniaki, które ma każdy w domu, umyć, pokroić w plastry a następnie w równe paseczki i jeszcze raz przepłukać by obmyć je ze skrobi. Następnie należy wyłożyć je na obfitą w rozgrzany olej patelnię i smażyć aż do uzyskania rumianego koloru. Oczywiście z tym smażeniem jest różnie, ponieważ jedni lubią bardzo blade, frytki, inni zaś wolą prawie że czarne. Tak więc to już według własnego uznania. Można je jeść z solą, z dowolnym sosem. Danie błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybko znikające z talerza. Nic zresztą dziwnego, bo smakuje naprawdę bardzo dobrze. Każdy uwielbia frytki belgijskie, dzieci, dorośli w tym również osoby starsze. Jednak lepiej przygotować je samodzielnie w domu, niż jeść te smażone na starym oleju.

Comments are closed.