Zupy polskie

Według obcokrajowców Polacy zjadają wyjątkowo wiele zup i goszczą one nader często w codziennym jadłospisie w porównaniu na przykład z Włochami, w których nie ma tak często zupy wigilijne na obiad. W Polsce natomiast niekiedy zupa może być jedynym obiadem spotykanym w domu, aczkolwiek nie jest to uznawane jako pełnowartościowy obiad. Zupy sam ew sobie nie są w ogóle polską specjalnością, znacznie chętniej przyrządzano je we Francji na przykład i to właśnie tam przyrządza się z większą fantazją. O ile jednak sam temat zupy wigilijne nie jest tak kontrowersyjny, to już ich składniki potrafią niekiedy obcokrajowców zaskoczyć. Nie do przyjęcia poza granicami naszego kraju jest na przykład jedzenie owocowych zup, czyli takich zup, w których jednocześnie znajduje się makaron i owoce, a do wszystkiego tłuszcz zwierzęcy… Trudno jest także obcokrajowcom zrozumieć ideę jedzenia żurku staropolskiego czy też czerniny. Czernina jest w ogóle specyficzna, bo jest to zupa, która jest przygotowywana na bazie octu, krwi, cukru.

Comments are closed.